Wonen in de Stadshavens

Welkom in de Stadshavens, bestaande uit de Haven van Workum en de ASM Haven. Een bruisende omgeving met ruimte voor wonen, werken en horeca. Een stoere en dynamische plek ook, waar boten in en uit het water getakeld worden (HVW) of waar je eet, drinkt en zelfs woont met een prachtig uitzicht over de Rijn en de binnenstad (ASM). Een robuust karakter, met industriële restanten zoals de oude overgroeide scheepshelling en de nog bestaande afbouwkade. Zij ademen de sfeer van het verleden. Inspiratie alom. Hier wordt geleefd. Hier bruist het van de energie.

Haven van Workum

De Haven van Workum kenmerkt een bruisend stukje historie: het is de haven van de voormalige Zaanse houthandel. Het iconische houten gebouw aan de kop van de haven herinnert aan deze levendige periode. Vandaag de dag is het terrein in gebruik door het Watersportcentrum Arnhem, met een watersportwinkel en een werf waar boten gerepareerd worden. In de nieuwe plannen voor Meijnerswijck ondergaat de haven een flinke metamorfose, waarmee het zich ontvouwt tot een dynamische plek om te wonen, te werken en te genieten van horeca. Zo gaat het gebied een nieuw hoofdstuk tegemoet. Niet alleen voor de booteigenaar, maar ook voor de Arnhemmer én voor de toerist.

 

De transformatie van de Haven van Workum bestaat uit verschillende onderdelen. De haven wordt uitgebreid, waardoor deze toegankelijk is voor iedereen. De doorgaande route naar Meijnerseiland verplaatst naar de voorzijde van de werf. Hierdoor ontstaat een ‘omkering van perspectief’: wat eens de achterzijde was, wordt de nieuwe voorkant. Met horeca op de landtong, waaronder een paviljoen met uitzicht op de Rijn, die het karakter van de haven als verblijfsruimte versterken. Het huidige watersportcentrum wordt uitgebreid met moderne faciliteiten, nieuwe werkruimtes en enkele nieuwe loodsen.

Meer lezen over de plannen voor Meijnerswijck in Arnhem?

Meer lezen

Laat dromen groeien. Hoor kinderen lachen op de kade. Klink samen op de toekomst.

Unieke, stoere havenwoningen

In de Haven van Workum komt het verleden tot leven in twee nieuw te realiseren woongebouwen: een appartementencomplex direct aan de kade (gebouw A) en een ‘pakhuis’ dat grenst aan de haven en het bos (gebouw B). De architectuur van de havenwoningen omarmt de sfeer van de oude haven – stoer en industrieel, zoals de loodsen die er vroeger stonden. Ze zijn daarmee een ode aan de geschiedenis. Ook de oude havenrestanten worden opgeknapt en hergebruikt in de openbare ruimte. Zo ontstaat een unieke levendigheid.

De ASM Haven

De ASM Haven bevindt zich in een voormalige industriële zone, pal tegenover het stadscentrum. Een (nog) onbekende oase in het groen, die transformeert tot een robuuste en bruisende plek. Een levendige mix waar je kunt wonen, sporten, werken en ontspannen te midden van het groen.

De plek is een aanwinst voor de stad. Niet alleen omdat ze de sfeer van het verleden tastbaar maakt, maar ook omdat ze de bijzondere tussenruimte in het robuuste uiterwaardenpark kadert en begrenst. Nieuwe gebouwen en horeca plaatsen we zorgvuldig tussen de bestaande overblijfselen en bomen. Zo ontstaat een onverwacht levendige wereld waar je aan het water kunt zitten, een hapje kunt eten en waar je je passie kunt uitoefenen in een ambachtelijke omgeving. 

Stadswoningen voor wonen en werken

In de ASM Haven gaan wonen en werken hand in hand, met de waterkant binnen handbereik. Kenmerkend voor de transformatie van de ASM Haven is het gemixte programma. Je vindt er een breed scala aan woningen voor verschillende doelgroepen en in verschillende prijsklassen. Aan de zuidzijde van de haven komen stadswoningen, die ook ruimte bieden voor andere functies dan wonen. Denk aan beroepen aan huis, ambachten of ateliers. Aan de oostzijde van de haven is vooral gedacht aan gemak; hier parkeer je de auto zo dicht mogelijk bij huis en vind je aanlegplekken voor een sloep in de haven.

Voel bedrijvigheid in elke straat, op ieder plein. Geniet aan de waterkant. En proost op het leven.