Ontwikkelgebied Meijnerseiland

In dit ontwikkelgebied ondergaat het voormalige fabrieksterrein een transformatie tot een natuurlijk schiereiland. Zo ontstaat Meijnerseiland: een levendige bestemming vol verrassingen waar natuur, recreatie, cultuur en wonen samenkomen.

Leuk weetje: De huizen zijn zo ontworpen dat ze straks perfect opgaan in het landschap. Een perfecte harmonie tussen architectuur en natuur!

Stadshavens

Stadshavens bestaat uit de Haven van Workum en de ASM Haven. Op deze plekken, gelegen tussen het centrum en Malburgen, vind je een mix van horeca, wonen, cultuur en bedrijvigheid. Bruisend en veelzijdig; en daarmee de perfecte plek voor stadsbewoners om even te ‘ontsnappen’. De havenfunctie blijft en je kunt ook zelf hier je boot aanleggen.

Leuk weetje: De Haven van Workum was vroeger dé plek voor de aanvoer van bouwmaterialen voor Arnhem. Een plek met een rijke geschiedenis!

Festivalterrein

Het gebied onder de John Frostbrug, nu nog een kale vlakte, wordt straks onderdeel van het mooie Meijnerswijck. Het wordt een licht glooiend ‘rivierduinlandschap’, perfect voor gave festivals. Een ontmoetingsplek, midden in de stad, die een impuls geeft aan de culturele ambities van Arnhem!

Leuk weetje: Het jaarlijkse ASM Festival is één groot feest, met een indrukwekkende line-up en een onvergetelijke sfeer vol gastvrijheid.

’t Huys van Meinerswijk

In de Middeleeuwen was Meinerswijk een heerlijkheid met ’t Huys Meinerswijk, ook wel kasteel van Arnhem genoemd, als centrale punt. Nu staat het op de lijst van rijksmonumenten.

Leuk weetje: ’t Huys van Meinerswijk was ooit een strategisch punt dat bescherming en controle bood over de Rijn. Nu kun je het bewonderen als een prachtig stukje erfgoed.

Oude Steenfabriek

Een nieuw hoofdstuk voor de oude steenfabriek (die ooit draaide vanaf 1873 tot 1982). Sinds 2015 zochten we naar een nieuwe bestemming voor dit markante gebouw. BOEi kocht het en samen met bouwondernemer Frank van Jaarsveld (BV) gaan zij het omtoveren tot een inspiratie- en bezinningsplek met groepsaccommodatie. Hier kunnen mensen in contact komen met zichzelf, met de natuur en de essentie.

Leuk weetje: De vele meren en plassen in het gebied Meijnerswijck zijn ontstaan door afgravingen voor klei- en zandwinning door de drie steenfabrieken die hier vroeger waren, tussen 1874 en 1940.

Romeins Castellum

Het Romeins Castellum in Arnhem, Castra Herculis, is een van de negentien locaties in Nederland waar de Romeinse Limes – de noordgrens van het oude Romeinse Rijk– zichtbaar wordt. Het castellum werd waarschijnlijk rond het jaar 15 na Christus gebouwd ter voorbereiding op de Germaanse veldtochten van de Romeinse generaal Germanicus. Het is ongeveer 250 jaar in gebruik geweest en bood plaats aan zo’n 500 soldaten.

Leuk weetje: Het castellum is het enige Romeinse fort in Gelderland dat archeologen hebben opgegraven.

Gallowayrunderen / Konikpaarden

De natuur in Meinerswijk is al sinds de jaren ’90 een thuis voor Konikpaarden en Gallowayrunderen. We beheren de uiterwaarden zo natuurlijk mogelijk; we creëren een open, aaneengesloten leefomgeving met zo min mogelijk rasters en hekwerken. Dit geeft de dieren alle ruimte in een uitgestrekt leefgebied.

Leuk weetje: Gallowayrunderen en Konikpaarden staan bekend om hun graasgedrag; daarmee bevorderen ze biodiversiteit en houden ze de vegetatie in balans.

Sporen zoeken aan de Rijn

Hier aan de Rijn creëren we een prachtig strand waar je perfect sporen kunt zoeken. Van welk dier zouden ze kunnen zijn?

Leuk weetje: De rivier heeft vele verhalen te vertellen. Zo kun je langs de oever bijvoorbeeld fossielen tegenkomen van miljoenen jaren oud.

Vogelkijkhut

Een metalen vogelkijkhut die drijft op het water, in de uiterwaarden van Arnhem. Hier spot je allerlei vogels: ijsvogels, grote zilverreigers, steltlopers en eenden.

Leuk weetje: Deze vogelkijkhut staat er sinds 2005 en is gelukkig vuurvast. Dat is maar goed ook, want de oorspronkelijke hut die hier stond is helaas afgebrand.

Fiets- en wandelroutes

Genieten van de rijke natuur? Spring op de fiets en neem het hoger gelegen fietspad aan de rand voor een geweldig uitzicht over het gebied. Of kies voor de fiets- en wandelpaden midden in de uiterwaarden zelf, waar je heerlijk struint door de omgeving.

Leuk weetje: De uiterwaarden zijn een thuis voor een verscheidenheid aan vogels. Het is een paradijs voor vogelspotters!

De waterkant

In Meijnerswijck kun je elk seizoen volop genieten aan de oever. Chillen langs de kant of actief het water op met een bootje of sup. Jij kiest!

Leuk weetje: We maken wel meer dan 5 kilometer van de oevers publiek toegankelijk.

Strand om stenen te zoeken

Een prachtig stukje strand aan de Rijn waar je stenen kunt zoeken. Struin langs de oevers en ontdek wat de Rijn te bieden heeft aan unieke vondsten.

Leuk weetje: Sommige stenen die je vindt aan de oevers van de Rijn kunnen wel duizenden jaren oud zijn; je houdt dus echt een stukje geschiedenis in je handen.

Voetgangersbrug/ hangbrug

De voetgangersbrug op Meijnerseiland verbindt het dijklichaam met de uiterwaarden. Een groene oase, gelegen in het hart van Arnhem aan de Rijn, waar je lekker kunt wandelen en genieten van het uitzicht.

Leuk weetje: Het gebied herbergt een overvloed aan biodiversiteit, met ruim 450 plantensoorten.

Zwemplek

We creëren meer dan een kilometer strand langs de nieuwe nevengeul, precies op het zuiden gericht. Dat betekent: (eindelijk) veilig een duik nemen en zwemmen in de Rijn, midden in Arnhem.

Leuk weetje: We maken het nu nog ontsloten gebied toegankelijk voor iedereen!

Nelson Mandelabrug

De Nelson Mandelabrug in Arnhem? Echt een iconische brug over de rivier de Nederrijn. Dat komt mede dankzij de reeks woorden in neonletters op de zijkant. Die woorden brengen de geschiedenis van Arnhem en de ligging van de stad in beeld. De brug knoopt de binnenstad van Arnhem en Arnhem-Noord aan Arnhem-Zuid (via de Eldenseweg; voorheen onderdeel van de N225). De brug ligt aan de westkant van het centrum. De entree van het uiterwaardenpark ligt direct aan de overzijde van de Mandelabrug, op 750 meter afstand van het Centraal Station.

Leuk weetje: Arnhemmers noemen ‘m vaak de Nieuwe Brug, in tegenstelling tot de Oude Brug, oftewel de John Frostbrug aan de oostkant.

John Frostbrug

De John Frostbrug in Arnhem vormt een belangrijke schakel tussen Arnhem-Noord en Arnhem-Zuid. Op 16 september 1978 kreeg de brug haar naam ter ere van John Dutton Frost, luitenant-kolonel bij het tweede bataljon van de Eerste Britse Luchtlandingsbrigade. Tijdens de Slag om Arnhem wist hij de brug te bereiken, maar slaagde er niet in deze volledig te veroveren op de Duitse troepen. Elk jaar in september is er een nationaal herdenkingsconcert bij de brug.

Leuk weetje: Deze brug diende als decor voor vele films, waarvan ‘A Bridge Too Far’ ongetwijfeld de bekendste is.

Station Arnhem Centraal

Naar het Station Arnhem Centraal vanuit Meijnerswijck – of andersom? Je fietst er binnen tien minuten naartoe! Het station is een belangrijk knooppunt in Oost-Nederland; een centrale hub voor treinreizen naar Düsseldorf, Utrecht, Zwolle, Nijmegen, Tiel en de Achterhoek.

Leuk weetje: Het ontwerp van Arnhem Centraal staat bekend om het opvallende uiterlijk met golvende lijnen en veel glas.

Arnhem Centrum

Zin om naar het centrum te gaan? Binnen tien minuten ben je in hartje binnenstad. Hier bruist het altijd. Arnhem heeft allerlei leuke en unieke boetiekjes, modewinkels, kunstgaleries en meer. Ook zijn er toffe plekken zoals musea en theaters. En als je trek hebt zijn er genoeg gezellige restaurants en eettentjes. Of pak gezellig een terras met je vrienden.

Leuk weetje: Arnhem staat bekend als de groenste stad van Nederland en dat is ook in het centrum te merken, met prachtige parken en groene oases.